white printer paper on a vintage typewriter that says Wordpress

WordPress: wat is het en wat kun je ermee?

WordPress is een content management systeem (CMS) waarmee je eenvoudig een website kunt bouwen en beheren. Het is een populaire keuze voor zowel beginners als ervaren gebruikers, omdat het een breed scala aan functies en mogelijkheden biedt.

WordPress heeft twee versies:

De belangrijkste verschillen tussen de twee versies zijn:

 • WordPress.org biedt meer flexibiliteit en controle. Je kunt de software aanpassen en uitbreiden met plugins en thema’s.
 • WordPress.com is eenvoudiger te gebruiken. Je hoeft je geen zorgen te maken over hosting of domeinnamen.

Welke versie is geschikt voor jou?

Als je een website wilt maken met veel mogelijkheden en flexibiliteit, dan is WordPress.org de beste keuze. Als je een eenvoudige website wilt maken zonder veel technische kennis, dan is WordPress.com een goede optie.

Wat is een content management systeem?

Een content management systeem (CMS) is een softwarepakket waarmee je een website kunt bouwen en beheren zonder dat je kennis van programmeertalen nodig hebt. Een CMS biedt een gebruiksvriendelijke interface waarmee je pagina’s, berichten en andere inhoud kunt toevoegen, bewerken en verwijderen.

Wat kun je met WordPress?

Met WordPress kun je allerlei soorten websites bouwen, van eenvoudige blogs tot complexe webshops. Je kunt er ook gebruik van maken om een persoonlijke website, een portfolio of een online community te maken.

Enkele voorbeelden van wat je met WordPress kunt doen:

 • Een blog maken: WordPress is oorspronkelijk ontworpen als een blogplatform, maar het kan ook worden gebruikt om andere soorten websites te maken.
 • Een webshop maken: WordPress biedt een aantal plugins waarmee je eenvoudig een webshop kunt maken.
 • Een bedrijfswebsite maken: WordPress is een goede keuze voor het maken van een professionele bedrijfswebsite.
 • Een persoonlijke website maken: WordPress is een goede manier om een persoonlijk portfolio of een online dagboek te maken.
 • Een online community maken: WordPress kan worden gebruikt om een online forum of een sociale netwerksite te maken.

Waarom is WordPress zo populair?

Er zijn een aantal redenen waarom WordPress zo populair is:

 • Het is gratis en open source: WordPress is gratis te downloaden en te gebruiken. De broncode is ook beschikbaar, waardoor iedereen wijzigingen kan aanbrengen.
 • Het is gebruiksvriendelijk: WordPress heeft een gebruiksvriendelijke interface waarmee je snel en gemakkelijk een website kunt maken.
 • Er is een grote community: Er is een grote community van WordPress-gebruikers en ontwikkelaars die ondersteuning en hulp kunnen bieden.
 • Er zijn veel plugins en thema’s beschikbaar: Er zijn veel plugins en thema’s beschikbaar waarmee je de functionaliteit en het uiterlijk van je website kunt aanpassen.

Hoe begin je met WordPress?

Om te beginnen met WordPress heb je een hostingprovider en een domeinnaam nodig. Een hostingprovider is een bedrijf dat ruimte op zijn servers beschikbaar stelt voor je website. Een domeinnaam is het adres van je website op het internet.

Zodra je een hostingprovider en een domeinnaam hebt, kun je WordPress installeren. De meeste hostingproviders bieden een automatische WordPress-installatie. Als je hostingprovider geen automatische WordPress-installatie biedt, kun je WordPress handmatig installeren.

Nadat je WordPress hebt geïnstalleerd, kun je beginnen met het maken van je website. Je kunt pagina’s en berichten toevoegen, thema’s en plugins installeren en je website aanpassen.

Tips voor het maken van een WordPress website:

 • Begin met een plan: Wat wil je met je website bereiken? Wat voor soort inhoud wil je delen?
 • Maak gebruik van sjablonen: Sjablonen kunnen je helpen om snel en gemakkelijk een professionele website te maken.
 • Gebruik afbeeldingen: Afbeeldingen kunnen helpen om je website aantrekkelijker en informatiever te maken.
 • Test je website: Test je website goed voordat je deze live zet.

Conclusie

WordPress is een krachtig en veelzijdig content management systeem waarmee je eenvoudig een website kunt maken. Met WordPress kun je allerlei soorten websites bouwen, van eenvoudige blogs tot complexe webshops.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.